Per què ens amoïna el creixement urbanístic d'Olesa?
Perquè fins ara s’ha seguit el model de “creixement urbanístic a qualsevol
preu”. Entenem que és hora que els ciutadans d’Olesa decidim sobre el futur
urbanístic del nostre poble i proposem que el futur creixement aposti per la
qualitat de vida, la sostenibilitat i l’equilibri.
Els grups PSC, CiU i ICV ja van donar la seva opinió quan van aprovar el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), tot assumint un model de creixement definit per l’explotació vertical del territori (amb pisos fins i tot en zones consolidades com l’Eixample o al costat del Parc Municipal) i per l’ocupació de noves zones no urbanitzades (Cal Candi, Els Closos…). Però, a més, alguns grups polítics locals s’han dedicat aquests darrers anys a modificar el Pla o a passar-hi per sobre, en el sentit d’afavorir els interessos d’alguns promotors incrementant volumetries, edificabilitats…
També aquests darrers anys hem estat testimonis de com el nostre consistori es convertia en un agent especulador més amb la creació de la societat municipal Olesa Urbana, que avui està liquidada com a resultat d’una gestió nefasta que ha generat unes pèrdues multimilionàries, la dilapidació d’una part dels nostres diners i del nostre patrimoni comú. L’exemple més conegut és el de Can Carreras on avui s’estan construint pisos de renda lliure en un solar que els antics propietaris havien cedit pel seu ús públic, per a nosaltres.
ENTRE TOTS HEM D’ACABAR AMB L’ESPECULACIÓ I REPENSAR QUIN MODEL DE POBLE ENS CONVÉ.
Ha arribat el moment que entre tots i d’una manera oberta i transparent definim quin és el model de poble que volem. Per això cal evitar el caos immobiliari que regna a Olesa, mitjançant una moratòria urbanística que aturi els moviments especulatius.
El Bloc Olesà proposa corregir els errors del PGOU per tal de:
- reordenar l’espai urbà sense incrementar les zones urbanitzables,
- utilitzar racionalment els solars i les cases de titularitat municipal,
- habilitar zones d’aparcament, d’esbarjo i de serveis,
- protegir els espais naturals i agrícoles.
També cal contribuir al benestar dels habitants d’Olesa promocionant la construcció d’habitatges per a les unitats familiars amb rendes baixes (sobretot per als joves de la Vila). Cal millorar l’eficiència de les polítiques públiques en matèria de rehabilitació, estimulant les actuacions dels ciutadans pel manteniment del seu patrimoni.
Cal fomentar el respecte a l’entorn i fer una aplicació real de la legislació mediambiental, així com crear un consell local del medi ambient, del qual formaran part les entitats locals i els ciutadans que hi treballen, per potenciar les actuacions en aquest àmbit.