Participar vol dir decidir entre tots el nostre futur col·lectiu

Alguns grups polítics que ens han governat aquests darrers anys no han cregut mai en el paper actiu dels ciutadans ni de les entitats cíviques. Ben al contrari, no només han mostrat escassa sensibilitat davant les nostres opinions, sinó que també han posat en dubte la legitimitat de les entitats per participar en el debat públic. Així, doncs, ciutadans i entitats hem quedat relegats a un paper subordinat que ha pretès convertir-nos en comparses i no en protagonistes d’aquelles decisions que afecten la nostra vila, és a dir, la casa de tots.

L’Ajuntament d’Olesa va aprovar fa tres anys un nou reglament de participació ciutadana que ha patit dos problemes bàsics en el seu desenvolupament:

  1. S’han creat uns consells de participació que han consagrat en la seva composició l’hegemonia dels partits polítics.
  2. No s’ha arribat a aplicar perquè força partits polítics de l’actual consistori han considerat la participació ciutadana com una nosa innecessària.

El resultat és que la participació ciutadana a Olesa no existeix.

Vetllar i treballar pel bon funcionament d’Olesa és un deure i un dret que ens afecta a tots. Cal que a partir d’ara construïm un projecte comú en què tots i totes siguem corresponsables del futur col·lectiu. Cal dotar la ciutadania d’instruments suficients per tal de garantir aquesta participació, un nou marc de presa de decisions que doni més legitimitat a les institucions. Per això hem obert un debat on tots els ciutadans poden participar, per tal d’elaborar un nou Reglament de Participació Ciutadana que defineixi un marc efectiu de deliberació i decisió col·lectives, inclosos els pressupostos municipals.

Cal adaptar l’estructura i el funcionament de l’Ajuntament d’Olesa al projecte participatiu i posar en marxa consells sectorials de participació i decisió, formats i presidits bàsicament per veïns i representants d’entitats. Els consells que proposem crear són: Entitats Solidàries, Voluntariat, Joventut, Cultura, Festes, Esports, Barris, Ensenyament, Tercera Edat, Econòmic i de Comerç.

També volem posar en marxa el Consell Municipal de Participació, format per representants dels consells sectorials i amb capacitat de decisió sobre assumptes com ara els pressupostos municipals.

L’Ajuntament ha de garantir la informació i la transparència dels acords que prengui mitjançant:

  1. La comunicació directa amb les entitats, els ciutadans i els consells sectorials.
  2. Els mitjans de comunicació municipal, potenciant el seu paper com a serveis públics.
  3. Aprofitant el potencial de les noves tecnologies per a difondre i rebre informació.

En definitiva, cal posar a disposició de les entitats i els veïns tots els mitjans humans i materials per afavorir la participació en el debat sobre el model de ciutat que volem.