El que el Bloc sempre t'ha explicat (2)
Fa uns dies, Movem Olesa va repartir un pamflet on s’afirmen algunes coses que, genèricament, no són de cap manera veritat.
L’escrit que ara podeu llegir té la voluntat d’aclarir i de seguir explicant totes i cada una de les asseveracions que, sense fonament i dades, es fan.
Policia
De la Policia se n’ha parlat freqüentment, tant als Plens municipals com als mitjans de comunicació.
Afirma Movem que no s’ha fet res fins que la Policia ha fet pública la seva queixa. Rebatre aquesta afirmació, amb dades fefaents, ens obliga a repetir informació que ja s’ha donat. És per això que us tornem a explicar algunes de les actuacions més importants que hem dut a terme durant els mandats del Bloc, totes anteriors a la queixa:
- S’han incrementat dos llocs de treball i s’han cobert les places de caporal i sergent.
- S’han adquirit tres vehicles, dos cotxes i una moto (substitució dels antics que estaven ja molt deteriorats).
- S’han comprat armilles antibala per a tota la plantilla.
- S’ha instal·lat un sistema de gravació de les trucades dels ciutadans per millorar la qualitat del servei
- S’han instal·lat càmeres de seguretat a l’edifici de la policia
- Es van fer obres de millora en l’espai actual de la policia (asfaltat del pàrquing i arranjament dels espais interiors que no podien esperar a la construcció del nou edifici).
Pel que fa al nou edifici, conscients de la problemàtica de l’actual, les primeres gestions per trobar-ne una solució i construir una nova caserna són força anteriors a cap queixa policial.
A les previsions d’inversió per al 2015 ja hi figurava una partida. A més, des del 2015 s’han realitzat visites a d’altres poblacions (Cardedeu i Granollers, entre d’altres) per estudiar projectes de noves casernes.
Mercat municipal
No només no hem solucionat els problemes de gestió del mercat, sinó que l’hem agreujat. Això és el que escriu al seu pamflet Movem.
En què és basen per fer aquesta afirmació? Valoreu vosaltres amb les dades que us donem tot seguit:
Just abans de recuperar la concessió, i és aquest fet el que ens empeny a prendre la decisió, les instal·lacions s’anaven degradant per la impossibilitat dels concessionaris de complir amb el manteniment i algunes reparacions necessàries. Hi havia deutes i l’amenaça de tancament d’alguns serveis. Això generava situacions de tensió entre els propis paradistes.
Des de la recuperació de la concessió, en data 1 de novembre de 2015, s’ha arreglat l’aire condicionat, els lavabos, l’ascensor, els compressors i el paviment de les càmeres, les portes automàtiques, s’han repintat les façanes, s’han endegat noves campanyes publicitàries i s’està treballant al costat dels paradistes per a continuar amb les millores (un enllumenat millor i més eficient, per exemple) i remuntar un espai tan nostre com és el Mercat d’Olesa.
POUM
Diu Movem de que no hem mogut el pla estrella del Bloc, el POUM, el Pla d’Ordenació Urbana Municipal.
El Bloc deia al seu programa electoral del 2011:
Creiem en un creixement racional i per això ens oposem a les conclusions dels treballs previs del nou Pla d’urbanisme (POUM) que parla de la necessitat de la creació de 4000 habitatges més per a Olesa, a
Zona de Les Planes cap a la KAO corporation.
Zona del Cementiri de Can Singla fins a les Torres del Vicentó.
Zona de Can Llimona anomenada Parc lineal.
Zona al costat del Pla Parcial SUPr.3 de Can Carreras (del Collet de Sant Joan fins el Porxo Santa Oliva).
No estàvem d’acord amb la zona ARE.
El Bloc estava i està a favor de: la reducció de la densitat d’habitatges a
l’Eixample, l’augment de zones verdes, la catalogació minuciosa del nostre patrimoni arquitectònic i de la seva preservació.
Aquestes propostes que dúiem al programa, volíem que fossin avalades mitjançant un procés de participació ciutadana abans de modificar el POUM.
La fonamentació de la consulta urbanística la vam raonar al Ple de gener de 2014 amb la següent explicació:
Fonamentació al Ple
“Des de l’any 1993 Olesa de Montserrat disposa d’un instrument de planificació urbanística general, anomenat Pla General d’Ordenació Urbana, que va ser aprovat seguint totes i cadascuna de les prescripcions legals, en ús de les atribucions que la normativa reserva a les administracions locals i del principi constitucional d’autonomia dels ens locals en l’exercici de les seves competències.
Anys després, mitjançant el Decret Llei 1⁄2007, de 16 d’octubre, de mesures urgents en matèria urbanística, es va crear la figura de les àrees residencials estratègiques. Aquestes s’han d’entendre com aquelles actuacions supramunicipals, promogudes per la Generalitat de Catalunya, que es desenvolupen amb la finalitat de subvenir els dèficits d’habitatge requerit d’ajut públic, per fer efectiu el dret de la ciutadania a un habitatge digne i adequat.
El 15 de febrer de 2008, la Comissió d’Urbanisme de Catalunya va aprovar el document d’objectius i propòsits generals pel desenvolupament dels Plans Director Urbanístics de les Àrees Residencials Estratègiques de Catalunya, pel quadrienni 2008-2011. En aquest document es proposaven 101 àmbits susceptibles de ser àrees residencials estratègiques, entre ells el d’ Olesa de Montserrat. En el nostre municipi, les zones proposades com a AREs són els àmbits SUPr1 “Eixample” i SUPr8 “Ca l’Isard”, inclosos com a sòl urbanitzable programat i residencial en el Pla General d’Ordenació Urbana vigent.
Aquest Pla Director Urbanístic, pel que fa a Olesa de Montserrat, altera substancialment les previsions de nombre d’habitatges del Pla General d’Ordenació Urbana: es passa d’un màxim de 597 habitatges, a permetre la construcció de fins a 899. També aquest Pla Director Urbanístic incorpora un nou àmbit qualificat pel PGOU com un sector urbà programat de serveis.
En segon lloc, el planejament vigent, així com l’avanç de POUM, proposa la substitució i trasllat de l’actual camp de futbol , qualificant els terrenys que ocupa com a sòl residencial ( clau 3b) a desenvolupar mitjançant un estudi de detall (ED-5) per a la promoció d’habitatge de protecció pública.
I en tercera instància, l’avanç de POUM proposa estudiar la possibilitat de creixement urbà al sòl ara no urbanitzable de Can Llimona, al nord del nucli antic. Per precisar, entre la riera de Can Carreras i Les Planes.
Com saben, mantenir aquest tipus de propostes comportaria un endeutament públic i un augment important del nombre d’habitatges de manera innecessària.
Innecessària perquè, a part de ser ara mateix una obvietat el fet de que no són necessaris més habitatges, sinó que el que es necessari es que els pisos buits deixin de estar buits, a banda, dic, d’aquesta consideració, els estudis previs territorials redactats l’abril de 2013 per la Generalitat de Catalunya , per tal de proposar una modificació del pla director urbanístic del baix Llobregat nord, fixa una demanda d’habitatge al 2021 per al nostre municipi (2663 hab.) que ja està coberta a dia d’avui amb els habitatges buits i vacants.
El desenvolupament de la zona ARE i el creixement urbanístic comportarien un canvi en la densitat de població i un canvi en l’entorn paisatgístic del municipi. Un canvi que tindria conseqüències sobre la qualitat de vida dels ciutadans.
És per tots aquests motius que entenem que està més que justificada la convocatòria d’una consulta popular per la via del referèndum, al tractar-se d’assumptes propis de la competència municipal, de caràcter local, i d’especial rellevància per al interessos dels veïns.
Per acabar, afegir tan sols que tot i que els creixements urbanístics queden regulats pels POUMS, i que els equips de govern poden promoure’ls i modificar-los, entenem que qualsevol modificació dels plans de creixement futur que vinguí emparada per la opinió directa dels veïns, te una força democràtica de valor absolut.
Una modificació del POUM avalada per un referèndum, encara que els referèndums no siguin vinculants, repeteixo, ELS REFERENDUMS NO SON VINCULANTS, doncs tot i no ser-ne, tenen un valor i una força democràtica de valor absolut, i de compliment, entenem, obligatori.
Aquesta es la força de la democràcia directa”.
Per aquestes raons vam convocar, amb les totes les dificultats i vicissituds possibles, el primer referèndum que organitza un Ajuntament amb el permís del Consell de Ministres del Govern d’Espanya.
Us recordem les tres preguntes que vam voler formular:
En el mandat consistorial de 2007-2011, la Generalitat de Catalunya va aprovar la creació d’una zona ARE ( Àrea Residencial Estratègica) a Olesa de Montserrat. Vol que l’ajuntament d’ Olesa de Montserrat demani a la Generalitat de Catalunya la supressió d’aquesta zona ARE?
Els terrenys del camp de futbol d’ Olesa de Montserrat tenen la qualificació urbanística que permet construir-hi habitatge. Vol que es preservin aquests terrenys per a ús d’equipaments?
L’actual Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) preserva el pla de Can Llimona, zona delimitada per la riera de Can Carreras a la dreta, i per les Planes a l’esquerra, com a zona agrícola.
Atès que la Generalitat de Catalunya encara no ha aprovat definitivament l’ampliació del Parc Natural de Montserrat, que preservaria definitivament el pla de Can Llimona per aquest ús agrícola.
Vol que en el futur es mantingui la qualificació agrícola d’aquesta zona nord (pla de Can Llimona)?
Com sabeu, el Consell de Ministres finalment només ens va autoritzar dues de les tres preguntes. La de la zona ARE va quedar fora amb l’argumentació que la competència no era municipal. Sense entrar ara en aquella consideració, vam poder celebrar el referèndum urbanístic el 22 de febrer de 2015, més d’un any després de la seva aprovació pel Ple, i més de 18 mesos després de l’ inici de l’expedient, al setembre del 2013.
Direu que això no es fer res? Direu que el govern del Bloc Olesà s’ha desentès del POUM i del creixement urbanístic d’Olesa?
De què treuen pit la gent de Movem? Treuen pit d’haver mantingut com a tripartit la sol·licitud de la zona ARE fins al 2011, quan la crisis de la bombolla immobiliària ja feia tres anys que havia esclatat i a Olesa hi havia promocions inacabades com qui diu a cada barri? Treuen pit d’haver volgut augmentar la densitat de població a Olesa sense, com qui diu, res a canvi? O potser treuen pit d’haver volgut construir on hi ha el camp de futbol? O potser d’haver votar favorablement un avanç de POUM que deixava la porta oberta a construir habitatges al pla de Can Llimona?
Recordeu que el regidor d’habitatge del tripartit era d’Iniciativa, actualment regidor de Movem. El mateix regidor que no va fer cap consulta, però que va votar a favor del creixement urbanístic, de la zona ARE, de fer pisos al camp de futbol i de la possibilitat de la construcció d’habitatges a Can Llimona. Es de tot això que se’n vanten?
Per acabar aquesta informació sobre el POUM, dir-vos que ja s’ha licitat i que l’empresa que ha guanyat el concurs ja hi està treballant. Un POUM que, a més, comptarà amb un pla molt acurat pel que fa a la participació ciutadana.